Tuesday, November 27, 2007

Hindraf menuntut digugurkan hak Melayu?

Monday, November 26, 2007
dipetik dari : http://penarikbeca.blogspot.com/

Blogger Anuar Mohd Noor mendakwa Hindraf menuntut supaya digugurkan hak keistimewaan orang-orang Melayu. Walaupun saya tidak megah sedikit pun dengan hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu yang didakwa telah banyak dikhianati, dirogol dan diliwat oleh kerajaan yang berkuasa, tetapi jika benar dakwaan Anuar itu, mudah-mudahan ia tidak mencetuskan api yang lebih besar.

Komen: Pelik tapi benar, inilah yang dikatakan salah seorang Melayu yang terpesong dari menghargai hak dan keistimewaannya sebagai Melayu. Melayu yang tak mengaku yang dia berada dibumi Malaysia iaitu asal bumi orang Melayu. Jika benar diri dah tak rasa bangga sebagai orang Melayu maka lebih baiklah keluar sahaja dari tanah Melayu ini dari terus menyemakkan keadaan. Konon nak tunjuk yang diri dah terlampau bagus atau kebaratan hingga dah tak mahu mempunyai hak istimewa sebagai Melayu di bumi bertuah ini. Nak buat tulisan pun biarlah berfikir dahulu, jangan nak jadi pak turut bagi golongan yang hanya bernamakan Melayu tetapi otak celaru.

Saya bimbang Khairy Jamaluddin dan Pemuda Umnonya akan semakin ketagih untuk menjadi hero Melayu tak tentu fasal.

Saya tidak berminat untuk mempersoalkan sama ada Anuar ikhlas atau tidak. Oleh kerana sejak kebelakangan ini Anuar sering dikaitkan dengan Khairy, saya harap pendedahannya ikhlas. Bukan satu muqaddimah untuk melepaskan binatang yang buas.

Dengan modal lapuk dan klise untuk mempertahankan kepentingan Melayu yang sering didakwa telah jenuh dikhianati, dirogol dan diliwat oleh Umno, saya juga bimbang perhimpunan Hindraf itu juga akan menjadi modal besar Umno dalam pilihan raya akan datang untuk mengajak mereka yang mudah ditipu dan diperbodohkan supaya memberi mandat yang lebih besar kepada kerajaan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Komen: Tanpa Hindraf, UMNO tetap bangun memartabatkan negara. UMNO akan terus berjuang memartabatkan bangsa Melayu, biarpun ada daripadanya merupakan makhluk jijik yang bertopengkan Melayu tetapi sebenarnya saling tak tumpah goblok. Kerajaan akan terus membantu rakyatnya tetapi jika rakyatnya sendiri yang sentiasa alpa dek kebodohan mereka sendiri, maka adakah kesalahan ini turut diletakkan ke atas salah kerajaan? Fikirkanlah jawapannya.

Kononnya hak Melayu sedang diancam dan Umnolah penyelamatnya.Media massa akan digunakan habis-habisan untuk mencanakkan imej Umno sebagai pejuang kepentingan Melayu. Hak-hak orang Melayu akan dibising-bisingkan sedang diancam dengan tuntutan supaya dihapuskan hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu dan Umnolah pembela utamanya.

Saya tidak peduli apa pandangan orang-orang bukan Melayu. Negara ini negara demokrasi. Mereka berhak melakukan apa sahaja yang dijamin oleh perlembagaan negara ini termasuk menyuarakan pandangan mereka mengenai apa yang mereka sangka sebagai hak-hak keistimewaan Melayu.Tetapi saya mahu orang-orang Melayu tahu bahawa apa yang disebut sebagai hak-hak keistimewaan Melayui itu kini bagaikan sundal tua yang hampir hancur dilacurkan. Memang, Umno bukan sahaja sering didakwa mengkhianati, merogol dan meliwat hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu, malah sering didakwa dengan penuh rakus menyundalkan hak-hak yang hampir kesemuanya menjadi sejarah itu.

Tak perlu terlalu banyak contoh. Bacalah pendedahan Pertubuhan Profesional Melayu dan Pewaris Bangsa (ProWaris). Menurut ProWaris, "Akta IRDA 664 bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang bercirikan demokrasi berpelembagaan kerana Akta IRDA 664 dan Pembangunan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) mengenepikan hak bangsa Melayu, menggugat kesucian agama Islam dan mencabar kedaulatan raja dan negara".

Komen: Tapi bagaimana pula golongan Melayu sendiri disundalkan, dihina dan dikhianati oleh golongan Melayu hina seperti ini, dimana letakknya mertabat kita sebagai orang Melayu. Bukankah adalah lebih elok bagi mereka yang sesat dan khafir Melayu ini direjam dan dipenggal kepalanya supaya terus mati daripada terus menaburkan fitnah syaitan untut menyesatkan kembali golongan Melayu? Lebih elok golongan penderhaka ini dinyahkan terus dari bumi sambil dagingnya disiat-siat sebagai arca yang menunjukkan bahawa golongan ini teramat jijik untuk dilabelkan sebagai golongan Melayu Malaysia. Adalah lebih molek jika golongan yang mengaku mereka monyet pro-kerajaan yang bodoh sombong ini dilucutkan terus kerakyatannya kerana terang-terang menolak hak-hak keistimewaan dan juga merupakan bangsa Melayu.

Lebih dari itu, seperti yang didedahkan oleh blogger Tun Telanai, pengambilan tertinggi tanah rezab Melayu yang tidak diganti begitu berleluasa. Di Kuala Lumpur, daripada 1067.5 hektar keluasanan sebelumnya pupus kepada 787.1 hektar pada tahun 1995. Diikuti Kedah, hanya tinggal 820.6 hektar pada tahun 1995 berbanding sebelumnya 964.9 hektar. Selangor memiliki 173,599.16 hektar berbanding sebelumnya sebanyak 181,658.62 hektar. Tanah rezab Melayu di Pulau Pinang, kesemuanya 67,410 ekar pada tahun 1975 atau 34% daripada seluruh tanah yang didaftarkan telah menurun menjadi 31,815 ekar pada tahun 1985.Menurut Tun Telanai lagi, Pindaan Kanun Tanah Negara pada tahun 1992, memberi peluang kepada kerajaan-kerajaan negeri mengambil tanah-tanah rezab Melayu dengan alasan untuk pembangunan. Dua perkara besar menyebabkan hak milik tanah rakyat tidak terjamin. Pertama, kerajaan mempunyai kuasa mengambil tanah rakyat tanpa halangan dan rakyat tidak berhak mendakwa kerajaan di mana-mana mahkamah. Kedua, tanah rakyat boleh dijual kepada warga asing.

Komen: Bagaimana pula dengan hak-hak kerajaan yang telah diguna-pakai. Berleluasanya pengambilan haram tanah-tanah kerajaan oleh golongan yang tidak mengakui kesalahan mereka. Tanah-tanah milik kerajaan ini telah disalah-guna hingga berleluasa pelbagai pembangunan haram di atasnya. Akhirnya apabila pembangunan telah dirangka oleh kerajaan tetapi tanah-tanah kerajaan telah dicerobohi, kerajaan juga yang terpaksa menanggung pampas an untuk membayar segala kerugian yang mereka alami akibat kesalahan mereka sendiri. Adalah ini patut? Satu soalan yang senang untuk dijawab jika kerajaan ini adalah kerjaan yang tidak mempunyai unsur kemanusiaan. Tetapi kerajaan tetap membantu meringankan beban mereka ini. Jadi apakah dengan pengambilan tanah rizab oleh kerajaan boleh dilabelkan sebagai merompak? Bukankah bodoh bunyinya tu! Pengambilan tanah oleh kerajaan dan dikembalikan oleh kerjaan kepada rakyat dalam bentuk pembangunan moden daripada dibiarkan terus oleh kerajaan yang akhirnya akan menggalakkan pembangunan haram. Janganlah pada masa itu baru nak menagih jasa kerajaan untuk melupuskan pembangunan haram ini dek terpaksa berdepan dengan pergaduhan besar semata-mata untuk merebut tanah tersebut. UMNO ditubuhkan untuk membantu memartabatkan bangsa Melayu, tetapi kiranya bangsa Melayu itu sendiri tidak tahu untuk memartabatkan diri mereka, pikirkanlah bagaimana mencabarnya UMNO untuk menyedarkan mereka.

Sebelum akta tersebut dipinda, kerajaan tidak boleh dengan sewenang-wenangnya mengambil tanah-tanah tersebut kecuali untuk kemudahan awam, sekolah dan hospital.
Semua itu berlaku di bawah kerajaan yang dikepalai Umno. Umno boleh mendakwa ia tidak terlibat dengan pemusnahan hak milik orang-orang Melayu ke atas tanah-tanah rezab itu. Tetapi, sebagai parti yang mendakwa mempertahankan hak orang-orang Melayu, apa yang Umno buat untuk menghalang pengambilan tanah-tanah rezab Melayu itu?

Saya ulangi lagi, saya tidak megah dengan hak-hak keistimewaan orang-orang Melayu. Tetapi, mengambilkira apa yang berlaku di Palestin, saya amat sensitif dengan tanah rezab Melayu. Adakah Umno tidak terlibat mengkhianati, merogol, meliwat malah menyundalkan hak-hak yang hampir kesemuanya telah menjadi sejarah itu?

Komen: Jadi jika benar anda tidak memerlukan keistimewaan yang diberikan, adalah lebih baik kiranya anda lupakan terus untuk menerima sebarang bentuk kemewahan yang telah diberikan kepada anda sebelum ini. Dedahkanlah identiti diri anda agar semua orang Melayu tahu yang anda adalah bukan dari kalangan bangsa Melayu yang ingin menolak hak-hak istimewa orang-orang Melayu, itupun jika anda berani dengan kenyataan anda sendiri. Biasalah kadang-kala cakap orang ni tak serupa bikin, lain yang dicakap, nak dibuat terkemut-kemut. Bila orang bodoh nak mogok mulalah dia yang bengap pun nak ikut mogok, bila orang bodoh nak tunjuk perasaan mulalah dia yang dungu nak tunjuk perasaan, bila orang bodoh nak komen dalam blogs, mulalah dia yang baru nak mengeja nak buat komen merapu. Kalau betul dan bernas tu takpe, ni cerita macam anak-anak kecil belajar ‘ABC’ dengan yang tersirat dan tersirat tonggang-langgang, melalut sepanjang cerita.


Saya masih boleh menerima jika orang-orang Umno generasi pertama menggelar diri mereka sebagai pejuang hak-hak Melayu walaupun kerana hak-hak Melayu itulah Allahyarham Tan Sri Asri Haji Muda dan Pas ketika itu berperang sakan dengan Umno. Mungkin juga ada sisa-sisa pejuang Melayu di dalam Umno, tetapi mereka tidak akan merasa menjadi pemimpin malah akan pupus dua tiga hari lagi.

Kalau yang melalak dalam perhimpunan-perhimpunan Umno itu, sehalus habuk pun saya tidak percaya mereka pejuang kepentingan Melayu. Suka hati hang nak junjung keris berapa kali pun walaupun sehingga tangan hang berbau keris dan keris juga busuk dengan bau tangan hang.

Komen: Komen dan melalaklah kau dalam blog ini untuk menagih kasih simpati dan mencari kaum sejenis yang boleh sama-sama melalut sampai mati, sekecil zarah takkan ada siapa yang akan ambil peduli. Konon nak memperjuangkan kepentingan Melayu tapi diri sendiri tak berubah, diri sendiri tak ada kepentingan dalam masyarakat Melayu dan diri sendiri tak ada orang Melayu yang nak mengaku yang hang tu Melayu. Suka hati hang nak tulis nak tunjuk yang hang tu bagus dok ada, nak kata hang tu boleh jadi pembela, buat penulisan berapi-rapi supaya kaum sejenis hang boleh sokong nanti. Sampai beruban kepala, sampai ke-tua ( itupun kalau boleh hidup lama), sampai bau busuk badan dan tangan menulis, sedikit pun bangsa Melayu Sejati akan terus kekal membela bangsanya sendiri.

Orang-orang Melayu, sedarlah! Orang-orang bukan Melayu menjerit-pekik membantah hak-hak keistimewaan Melayu. Apa hak istimewa yang kita ada? Yang ada hanya hak-hak keitimewaan Umno. Itu pun tidak termasuk Umno yang menyokong bekas presidennya, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Komen: Bagi hang yang dah murtad dari jadi golongan Melayu memang elok sangatlah sokong bangsa lain sebab diri hang memang dah tak ada keistimewaan apa-apa. Cuma yang ada pun hati busuk berbau bangkai dan berulat. Kalau hidup hang semata-mata kepingin untuk mendapat hak-hak istimewa sahaja tanpa mahu berkorban untuk agama, bangsa dan negara maka nasihat kami Bangsa Melayu Sejati – “ Pengkhianat Bangsa – Pergi Mampos”

1 comment:

anisahmaisarah said...

Hindraf merupakan sebuah pertubuhan haram penganut agama Hindu bercorak militan. Tindakan mereka berdemontrasi adalah untuk mengundang campur tangan Britain ke dalam hal ehwal Malaysia dan ini merupakan satu tindakan mengkhianati kemerdekaan negara.

Aktiviti utama mereka ialah mewujudkan kuil-kuil Hindu secara haram dan kemudiannya mempertahankannya secara kekerasan bagi mencari simpati dunia barat.

Menurut satu sumber, kumpulan ini cukup agresif di Pulau Pinang, Selangor, Kuala Lumpur dan Melaka kononnya menghalang perobohan kuil-kuil haram

Demontrasi ni dibuat kerana merasakan seolah-olah sudah kebal dari tindakan undang-undang dan boleh berlindung disebalik media antarabangsa.

Sebenarnya, sudah sampai masanya kerajaan menunjukkan bahawa undang-undang tidak mengenal yang kuat atau lemah.