Friday, July 10, 2009

Wacana Bincang Kedudukan Bangsa Melayu

Selama dua hari bermula hari ini berlangsung satu wacana yang bertajuk ‘Kedudukan Institusi Beraja & Melayu Dalam Perlembagaan Persekutuan Dari Persektif I Malaysia’ di Dewan Merdeka PWTC.

Antara objektif Wacana tersebut ialah :

1. Memberi Kefahaman terhadap kedudukan serta hak istimewa oaring Melayu dari perspektif Perlembagaan dan Undang-undang Malaysia.
2. Kedaulatan dan peranan Raja-raja dalam melindungi orang-orang Melayu di Malaysia.
3. Memperkasa dan menangani persoalan dan isu-isu masa kini terhadap kesahihan kedudukan Melayu dan Raja-Rajanya dari perspektif 1 Malaysia.

Wacana yang akan berlangsung selama dua hari ini akan membariskan golongan pemimpin dan ahli akademik sebagai penceramah dan ucaptama oleh Mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Antara lain ialah Tan Seri Prof. Dr. Ibrahim Abu Shah (Naib Canselor UiTM), Prof. Dr. Ramlah Adam (UiTM), Prof. Dr. Abdul Aziz Bari (UIAM), Datuk Sahlan Ismail (JPM), Datuk Salehuddin Saidin (SSA) dan Datuk Fuad Hassan (JASA).

Sesi terakhir wacana tersebut akan disampaikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan tajuk Kedudukan Institusi Beraja dan Melayu Dalam Perlembagaan Persekutun dari Perspektif Satu Malaysia.

2 comments:

yusof said...

Topik malap tertinggal jauh ke belakang

Muhammad said...

Dapatkan Jadual Majlis Ilmu sekitar Lembah Kelang bulan Julai & Ogos 2009 : http://pondokhabib.files.wordpress.com/2009/07/jadualjo.jpg