Thursday, December 27, 2007

Polis mengganas: Pintu rumah dipecah, blogger ditahan

Dipetik dari: http://www.harakahdaily.net

Selepas siri penangkapan ke atas peserta-peserta demonstrasi, terkini pihak polis dilihat cuba meluaskannya pula terhadap bloggers.

Terbaru, seorang blogger yang dikenali sebagai Cucu Mat Kilau telah ditahan oleh pihak polis di rumahnya semalam sekitar jam 10 pagi.

Komen:

Kalau takde sebab tak akan polis nak serbu. Penulis blog yang menjadi batu api pembangkang nih dan yang selalu memutar-belitkan fakta kurang arif tentang undang-undang kerajaan agaknya. Menulis artikel ikut suka hati hinggakan tak ambil pusing samada artikel ini menyentuh isu perkauman, perundangan dan sebagainya. Jadi bila dah kena cekup baru ler nak sedar. Bila dah cekup nak salahkan pihak berkuasa. Diri sendiri yang salah nak menuding kat pihak berkuasa.

Dalam posting yang disampaikan melalui blog peribadinya, beliau mengisahkan secara terperinci bagaimana rumahnya dipecah masuk oleh pihak polis seolah-olah beliau adalah seorang penjenayah besar yang menjadi buruan di seluruh negara.

Komen:

Kalau perangai menulis pun menentang kerajaan dan undang-undang negara bukan ke sama je 2 X 5 dengan penjenayah. Tak kisahlah jenayah macam mana pun yang penting lain kali beringat sebelum kena bukannya dah kena mula nak menulis konon dia tak bersalah pulak macam sekarang. Dasar manusia bak “ Melepaskan ANJING tersepit”

Dalam kejadian tersebut, pihak polis telah merampas tiga telefon bimbit, sebuah laptop, dompet dan kad pengenalannya.

Walaupun dibebaskan kemudiannya, namun Cucu Mat Kilau mendakwa tindakan yang diambil oleh pihak polis itu sebagai usaha untuk menakut-nakutkannya selain mendapat arahan daripada pihak tertentu untuk menahannya.

Beliau dalam kenyataan postingnya, menjelaskan akan membuat satu laporan polis dalam masa terdekat di samping membuat kenyataan media berhubung kejadian yang berlaku.

Komen:

Eh! Kenapa nak buat laporan masa dalam tahanan kan senang! Tak payah nak buat dua kali kerja. Penjenayah nak mintak ehsan polis untuk buktikan dia tak bersalah..bukan ke bodoh piang maknanya tu. Tak cerdik juga bloggers pembangkang ni ye!

No comments: