Thursday, January 3, 2008

ADUN PAS yang riak!

Dipetik dari http://penpasksgb.blogspot.com/

Tanpa pengiring dan tanpa publisiti dua orang ADUN PAS mengharung banjir di kawasan Pendang, Kedah untuk memberi bantuan kepada rakyat. ADUN UMNO/BN sanggup buat begitu ?....

Komen:

Syirik khafi ialah syirik yang kecil dan tersembunyi yang menyebabkan hilang atau luputnya pahala seseorang. Syirik itu banyak berkaitan dengan perbuatan riak di dalam beramal atau melakukan sesuatu perkara termasuklah seperti 2 orang ADUN PAS di atas.

Perkara itu jelas disebut dalam al-Quran melalui firman Allah yang bermaksud: “Barang siapa yang berharap untuk bertemu dengan Allah (di hari akhirat kelak), maka hendaklah dia melakukan amal salih dan janganlah dia mempersekutukan Allah dengan sesuatu di dalam ibadatnya.” – (Surah al-Kahfi, ayat 110)

Maksud syirik di dalam beramal seperti dalam ayat itu ialah menunjuk-nunjuk ketika beramal atau riak di dalam beramal seperti 2 orang ADUN PAS di atas.

Rasulullah SAW dalam sabdanya pernah menasihatkan sahabat supaya berhati-hati dan menjauhi syirik kecil, lantas ditanya oleh sahabat apakah yang dimaksudkan dengan syirik kecil itu. Maka Rasulullah menjawab, syirik kecil yang dimaksudkan ialah riak dalam beramal. Untuk kita teliti, ambil contoh seperti 2 orang ADUN PAS di atas.

Allah menjelaskan bahaya syirik khafi dalam firman-Nya yang bermaksud: “Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu dan kepada nabi-nabi terdahulu sebelummu, jika kamu mempersekutukan Tuhan, nescaya akan terhapuslah segala amalanmu dan tentulah kamu termasuk di kalangan orang yang rugi.” – (Surah az-Zumar, ayat 65)

– Contoh terdekat adalah seperti 2 orang ADUN PAS di atas.

Firman Allah lagi yang bermaksud: “Barang siapa yang mempersekutukan sesuatu dengan Allah (tidak ikhlas kepada-Nya dalam beramal), maka adalah dia seolah-olah telah jatuh dari langit lalu disambar oleh burung atau diterbangkan angin ke tempat yang jauh.” – (Surah al-Hajj, ayat 31)

- Contoh terdekat adalah seperti 2 orang ADUN PAS di atas.

Melihat kepada situasi hari ini, ternyata amalan mensyirikkan Allah sama ada syirik jali atau khafi berlaku secara sedar atau tidak. Walaupun daripada kalangan orang Islam tidak menyembah berhala, tetapi mereka terdedah kepada perbuatan syirik dan riak seperti 2 orang ADUN PAS di atas..

Kepercayaan kepada menyembah kemewahan dunia dan material, keyakinan rezeki seperti gaji dan upah datang daripada manusia, membantu manusia lain dengan mengharapkan balasan atau mencanangkannya kepada orang lain di atas kebaikan atau pertolongan yang diberikan dan bermacam lagi adalah antara amalan yang menjurus kepada syirik dan riak seperti 2 orang ADUN PAS di atas..

Gejala syirik khafi tidak kurang hebatnya dengan berleluasanya gejala riak, beramal untuk manusia, perasaan dengki, mengharap reda manusia, bermuka-muka, tidak ikhlas, menandakan amalan syirik memang menguasai hidup umat Islam kini seperti 2 orang ADUN PAS di atas..

Pendek cerita kalau nak membantu biarlah secara ikhlas. Kononnya tidak mencari publisiti atau riak tetapi bila keluar post dalam blog macam ni samalah juga dengan riak. Kalau tak nak publisiti tak payah la nak cerita langsung. Apa ADUN PAS ingat mereka sahaja yang banyak membantu ke. Banyak lagi bantuan yang diberikan oleh pihak lain seperti NGO dan semestinya UMNO dan kerajaan yang OFF-TOPIC atau NOT ON- AIR daripada masyarakat. Baru tolong sikit dah riak, tu belum tolong masyarakat dunia lain mahunya satu dunia dia nak canang!

1 comment:

puterinusantara said...

Kerajaan tidak pernah raik dalam membantu mangsa-mangsa yang menghadapai kesusahan