Wednesday, April 16, 2008

Beri Kami TV & Radio, Kami Tamak Ni!

Naib Presiden PAS, Dato' Husam Musa membidas Menteri Penerangan yang baru, Dato' Ahmad Sabery Chk yang menyifatkan Menteri Besar Selangor sebagai tamak kuasa apabila Tan Sri Khalid Ibrahim meminta Radio Selangor FM memberikan peruntukan masa satu jam seminggu bagi memboleh beliau dan Exconya menerangkan dasar-dasar pemerintahan Kerajaan Negeri Selangor kepada rakyat negeri itu.

"Siapa yang sebenarnya tamak kuasa dan gila kuasa, Umno/BN yang setiap hari menggunakan televisyen untuk kepentingan Umno dan BN dan tidak langsung memberikan ruang untuk parti-parti pembangkang menerangkan dasar perjuangan, sebaliknya memberikan gambaran yang jahat kepada rakyat, sebenarnya BN yang gilakan kuasa dan tamakkan kuasa," jelasnya.

Beliau yang mewakili Menter Besar Kelantan Tuan Guru Dato' Nik Aziz Nik Mat berkata demikian di hadapan lebih 50,000 orang yang membanjiri Stadium Perak bagi mendengar amanat dari pimpinan Pakatan Rakyat.

BN telah menggunakan media elektrobik dan surat khabar arus perdana bagi memburuk-burukan Pakatan Rakyat, malah memutar belitkan kenyataan pimpinan Pakatan Rakyat, katanya.

"Rakyat sudah muak dengan gelagat Umno/BN, malah rakyat sudah hilang kepercayaan dengan media arus perdana yang tidak bersikap adil dalam membuat laporan, terutama sekali pada kempen pilihan raya umum ke-12 yang lalu," ujarnya.

Menurut beliau, sudah sampai masanya Kerajaan Pakatan Rakyat mempunyai siaran televisyen dan radio sendiri bagi menyampaikan maklumat kepada rakyat di kelima-lima negeri yang dikuasainya.

Jesteru, beliau meminta Kerajaan Pusat khususnya Perdana Menteri dan Menteri Penerangan memberikan lesen kepada Kerajaan Pakatan Rakyat untuk menubuhkan dan mengendalikan siaran televisyen dan radio sendiri.

"Beri kami lesen untuk kami menerbitkan siaran televisyen dan radio sendiri agar segala maklumat dapat disampaikan kepada semua rakyat di kelima-lima negeri Pakatan Rakyat sebagai tanda negara ini benar benar mengamalkan demokrasi," jelasnya.

Komen:

Cakap tak serupa bikin. Tu dah ada PAS TV segala mak nenek tv yang pembangkang ada tu nak buat apa! Tak cukupkah dengan apa yang dah dapat. Kenapa nak lebih! yang ada tuh tak memadai ke! Tamak haloba sangatkah bila dah dapat kuasa baru ini. Kenapa, segala mak-nenek tv yang PR ada tuh tak berkemampuan nak buat tugas dan paparan macam media lain ke? Apa semua mak nenek tv pembangkang sebelum ni dah mula nak lupa diri dan tidur tak mahu buat kerja skodeng cari kesalahan orang ke? Bagus-bagus akhirnya sedar juga yer daripada mimpi korang tu.

Dah ada blog pembangkang, dah ada laman web pembangkang, dah ada tv pembangkang dan segalanya pembangang eh! pembangkang masih tak cukup lagikah nak buat liputan. Masih nak bolot semua lagi. Cukup-cukuplah tu sedarlah diri sikit. Baru dapat kuasa 5 negeri dah mula nak tunjuk lagak macam kuasai semua negeri! Ambil semua pun buat apa, bukannya korang boleh uruskan pun. Cukuplah apa yang dah ada tu, belajar-belajarlah berjimat dan kurang tamak haloba sikit.

Adat orang Melayu dan juga ikut ajaran Islam nak mintak sesuatu tu biarlah berlapik sikit cakap dan tingkah laku. Kita orang Melayu kata orang timur, tapi tak ada langsung adab dan tertib waktu nak mintak sesuatu. Kalau dah tak dapat terima jelah ni kutuk belakang cakap orang tu tak betul orang ni tak betul, macamlah betul sangat. Kalau dah akhlak macam ni siapa nak beri, tak ada hormat harta benda dan kuasa orang lain langsung!

No comments: