Monday, March 17, 2008

Baru a' Kau Tahu Guan Eng!

SEBELUM menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng merupakan antara orang yang paling tegas menentang beberapa dasar kerajaan. Malah, beliau juga menentang keras sebarang usaha menghalang rakyat untuk mengadakan demonstrasi tetapi kini segalanya sudah berubah.

Guan Eng semakin terasa betapa beratnya menjadi 'kerajaan yang memerintah'. Justeru tidak hairanlah apabila beliau meminta semua pihak supaya menghormati keputusan rakyat memilih DAP memerintah Pulau Pinang. Beliau juga mahu kerajaan negeri Pulau Mutiara di bawah kepimpinannya diberi peluang untuk menjalankan tugas dengan aman tanpa sebarang gangguan atau provokasi.

Persoalannya, kenapakah baru sekarang Guan Eng bercakap soal itu? Kenapakah baru sekarang Guan Eng menganggap demonstrasi hanya menyusahkan rakyat?

Tidakkah sebelum ini, beliau antara orang yang paling lantang mengkritik apa juga dasar kerajaan dan menganggap demonstrasi adalah amalan demokrasi.

Mungkin kini Guan Eng mulai sedar bahawa bercakap termasuklah mengkritik memanglah mudah tetapi apabila kita sendiri berada di kedudukan dikritik, ia sesuatu yang merimaskan. Guan Eng harus terima hakikat inilah realiti politik. Beliau perlu bersabar untuk menerima segala provokasi yang dilakukan oleh lawan-lawan politiknya.


Ketika tidak berkuasa dulu, bukankah Guan Eng sentiasa memegang prinsip demokrasi iaitu kebebasan bersuara dan mengadakan demonstrasi.

Justeru kalau Guan Eng tidak mahu dianggap hanya pandai bercakap, beliau harus bersedia mengendalikan situasi sekarang.


Buktikan DAP bukanlah sebuah parti perkauman, buktikan bahawa semua kaum akan mendapat pembelaan sewajarnya di bawah parti itu di Pulau Pinang, biarpun sebelum ini dalam kempen-kempennya Guan Eng hanya memperjuangkan nasib satu kaum sahaja. Apa yang penting Setiausaha Agung DAP itu harus membuktikan bahawa DAP adalah jauh lebih baik daripada Parti Gerakan yang sebelum ini memerintah Pulau Pinang.

Guan Eng tidak perlu merasa marah atau kecewa dengan 'gangguan-gangguan' yang diterimanya sekarang terutamanya melalui UMNO Pulau Pinang. Ini kerana mereka hanya 'mengambil alih' tugas yang dilakukan Guan Eng dan DAP sebelum ini.

Komen:

Biar pada muka Guan Enn. Bile dah kena kat muka sendiri baru dia tahu, maka pangkal, mana hujungnya. Orang yang pandai cakap mestilah tahu cara untuk bekerja dan selesaikan masalah rakyat. Guan Enn kalau dah teror sangat sila tunjuk bakat anda yang masih tidak realistik dan fantastik.

Dalam sistem negara demokrasi, sesiapa saja ada hak untuk bersuara apa-apa perkara yang mereka tidak berpuas hati dengan pemerintah. Jika sebelum ini, pembangkang terutamanya DAP lunak bersuara melalui amalan demonstrasi, kini, semua itu berbalik keatas kepalanya untuk menyelesaikan isu yang dibangkitkan oleh orang melayu pulau pinang. Bukan sahaja tidak berpuas hati dengan penghapusan DEB, malah tindakan drastik dan terlalu mengikut emosi menjadikan dirinya solah-olah ingin benar membalas dendam kepada kerajaan.

Sistem demokrasi adalah sistem yang mengamalkan perkongsian kuasa antara kaum dan bangsa yang wujud dalam sesebuah negara. Jadi perkongsian kuasa ini perlulah dilakukan dengan adil dan saksama antara semua pihak. Jika sesuatu tindakan yang ‘Bias’ dan tidak adil dibuat maka, ia akan mengundang kepada perpecahan dalam parti.

No comments: